Σύλλογος των εν Σπάρτη Βρεσθενιτών - Τα Βρέσθενα

  Σύλλογος  Βρεσθενιτών  Σπάρτης  "Τα Βρέσθενα"

Σύλλογος  |  Επικοινωνία  |  Βρέσθενα  |  Δραστηριότητες  |  Περιοδικό  |  Διάφορα  |  Νέα  |

Βρέσθενα : Η ιστορια των Βρεσθένων, Σπ. Π. Σπηλιάκου : Η κτίση των Βρεσθένων

Η Ιστορία των Βρεσθένων, Σπήλιου Π. Σπηλιάκου, 1928
Η κτίση των Βρεσθένων

Τολμούμε να πιστέψουμε ότι εκείνη την εποχή συνέβη και η καταστροφή του Καρδαμά, αν συγχρονίσουμε τα γεγονότα με την παράδοση, γιατί από τα ερείπιά του φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο συνοικισμός αυτός έγινε παρανάλωμα του πυρός. Οι Καρδαμιτσιώτες που τον κατοικούσαν, αρχικά ζούσαν και αυτοί όπως όλοι οι άλλοι Έλληνες. Κατόπιν όμως, όταν ανεστάλη η δίωξη και αποκαταστάθηκε η τάξη, αυτοί, αφού ενώθηκαν πιθανόν και με άλλους Έλληνες, είτε Λακεδαιμονίους είτε Πελοποννησίους, που είχαν την ίδια τύχη, χωρίστηκαν και άλλοι μεν έχτισαν τα Βρέσθενα και άλλοι τη Μεγάλη Βρύση. Και από αυτή την άποψη δικαιολογείται η κτίση των Βρεσθένων, που συγχρονίζεται ιστορικά με εκείνη την εποχή των μετά την άλωση χρόνων και από την παράδοση, μετά την καταστροφή του Καρδαμά.

Είναι γνωστό ότι λίγα χρόνια μετά την άλωση τα πράγματα πήραν άλλη τροπή και η κατάσταση των υποδούλων Ελλήνων άρχισε να καλυτερεύει. Η καταστροφή που προκλήθηκε, σταμάτησε, γιατί ο Μωάμεθ, ψυχολογώντας τα πράγματα και κρίνοντας σύμφωνα με το συμφέρον του, σκέφτηκε κάπως ωριμότερα. 

Κατ' αρχάς, ο Τουρκικός πληθυσμός αποτελείτο, ως επί το πλείστον, από στρατό και από λαό που είχε συνηθίσει για ολόκληρα χρόνια να ζει από επιδρομές και λεηλασίες και μόνο τώρα, για πρώτη φορά, σχηματίζει εδραιωμένο Κράτος. Κατά συνέπεια, είχε ανάγκη από εργατικά χέρια, που θα του απέδιδαν τα μέσα για τη συντήρηση του νεοσύστατου αυτού κράτους και τα χέρια αυτά ήταν τα Ελληνικά. 

Εξ άλλου, ολόκληρος εκείνος ο υποταγμένος λαός άρχισε σιγά-σιγά να λιγοστεύει, αφ' ενός λόγω της σφαγής και αφ' ετέρου λόγω της αποδημίας του σε άλλα κράτη, όπως είπαμε παραπάνω. Μεταξύ αυτών που είχαν αποδημήσει, βρίσκονταν και οι κορυφές της Βυζαντινής φιλοσοφίας, ενώ ο Τουρκικός λαός ήταν τελείως αμόρφωτος.

Ένας τρίτος λόγος είναι ότι οι λαοί της Δυτικής Ευρώπης δεν έβλεπαν με καλό μάτι τον Τούρκο κατακτητή. Επίσης, οι λαοί της Δύσης, αν πραγματοποιείτο η ένωση των δύο εκκλησιών, θα έσπευδαν σε βοήθεια της Αυτοκρατορίας που κατέρρευσε και η μόλις εγκατασταθείσα Τουρκική δυναστεία θα κατέρρεε αμέσως. 

Έχοντας υπόψη του ο Σουλτάνος τους παραπάνω λόγους, ανέστειλε τη δίωξη των χριστιανών Ελλήνων και συμβίβασε τα πράγματα προς το συμφέρον του. Παραχώρησε λοιπόν στους Έλληνες διάφορα προνόμια.

 

 


< Επιστροφή