Σύλλογος των εν Σπάρτη Βρεσθενιτών - Τα Βρέσθενα

  Σύλλογος  Βρεσθενιτών  Σπάρτης  "Τα Βρέσθενα"

Σύλλογος  |  Επικοινωνία  |  Βρέσθενα  |  Δραστηριότητες  |  Περιοδικό  |  Διάφορα  |  Νέα  |

Βρέσθενα : Τα περιοδικά "Οινούντιος" και "Μαλεβός"

Τα περιοδικά "Οινούντιος" και "Μαλεβός"

Συχνά μέχρι τώρα το περιοδικό μας "ΤΑ ΒΡΕΣΘΕΝΑ" έχει αναφερθεί σε άρθρα που είχαν δημοσιευτεί στα περιοδικά "Ο ΟΙΝΟΥΝΤΙΟΣ" και "ΜΑΛΕΒΟΣ". Για τον "ΟΙΝΟΥΝΤΙΟ" είχαμε γράψει σχετικά στο τεύχος με αριθμό 6 (Ιανουάριος του 2001). Σειρά έχει τώρα το άλλο επίσης σπουδαίο περιοδικό της εποχής ο "ΜΑΛΕΒΟΣ". Οι παλαιότεροι ασφαλώς θα το γνωρίζουν και θα έχουν ξεφυλλίσει κάποια τεύχη του.

Ο "ΜΑΛΕΒΟΣ" υπήρξε ένα από τα πλέον αξιόλογα μηνιαία περιοδικά της εποχής του. Ξεκίνησε την έκδοσή του τον Οκτώβριο του 1920, ως όργανο των απανταχού Βασσαριωτών. Την επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Σύλλογος των εν Αθήναις Βασσαριωτών "Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ", που ιδρύθηκε στις 24 Νοεμβρίου 1919. Το περιοδικό συνέχισε , χωρίς διακοπή, την έκδοσή του, με 65 τεύχη συνολικά, μέχρι και το Σεπτέμβριο του 1926, οπότε και έκλεισε οριστικά ο κύκλος του.

Οι στόχοι του "ΜΑΛΕΒΟΥ" ήταν πολλαπλοί: Να προτείνει και να παρακολουθεί την πραγματοποίηση κοινωφελών έργων, να εξερευνά και εξιστορεί κάθε στοιχείο που αναφερόταν στη γεωγραφία του τόπου, την αρχαιολογία, την εθνολογία, την καταγωγή και δράση επιφανών ανδρών, οικογενειών, ηρώων, κληρικών και λογίων της περιοχής, να δίνει συμβουλές για την υγεία των κατοίκων, να περιγράφει ήθη και έθιμα της περιοχής κλπ.

Όπως ήταν φυσικό, ο "ΜΑΛΕΒΟΣ", ως έκδοση των Βασσαριωτών, έδινε προτεραιότητα σε θέματα που αφορούσαν το Βασσαρά και τα Βέρροια. Όμως πολλά από τα δημοσιεύματά του αφορούσαν όλη την περιοχή του Δήμου Οινούντος και εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη αξία αυτού του περιοδικού.

Οι άνθρωποι που στήριξαν αφιλοκερδώς την έκδοση του "ΜΑΛΕΒΟΥ" υπήρξαν αξιολογότατοι. Πολλοί απ' αυτούς ήταν ήδη εξαίρετοι επιστήμονες, ενώ κάποιοι άλλοι, νεότεροι τότε, έπαιξαν αργότερα σημαντικό ρόλο στα επιστημονικά, πολιτιστικά και πολιτικά πράγματα της Ελλάδος. Αξίζει ν' αναφέρουμε κάποιους απ' αυτούς.

1.- Αγησίλαος Σγουρίτσας: Δικηγόρος. Η "ψυχή" του "ΜΑΛΕΒΟΥ". Υπήρξε γενικός διευθυντής και εκδότης του περιοδικού και έγραψε πληθώρα άρθρων, επώνυμα ή ανώνυμα ή με διάφορα ψευδώνυμα ("Το παιδί του Μαλεβού", "Πυρφόρος", κά).

2.- Ιωάννης Πρωτοπαππάς: Γυμνασιάρχης. Υπέγραφε και ως "Λυκούργος". Διετέλεσε για μικρό διάστημα διευθυντής έκδοσης.

3.- Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος: Φοιτητής, τότε, στη Ριζάρειο Σχολή. Αργότερα, θα εξελιχθεί στον μεγάλο φιλόσοφο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκό. Υπέγραφε και ως "Κοκκινόβραχος ".

4.- Φαίδων Κουκουλές: Ήταν ήδη συντάκτης του Ιστορικού Λεξικού. Αργότερα εξελίχτηκε σε κορυφαίο Βυζαντινολόγο Καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπέγραφε και ως "Σπαρτιάτης" και "Οινούντιος" Η περιοχή του Οινούντα του χρωστάει πολλά για τις ιστορικές του έρευνες και δημοσιεύσεις.

5.- Μελέτιος, Μητροπολίτης Μεσσηνίας.

6.- Χρήστος Σγουρίτσας: Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Συνταγματολόγος.

7.- Δημοσθ. Π. Σπηλιάκος: Φοιτητής, τότε, της Νομικής και αργότερα εξαίρετος δικηγόρος της Θεσσαλονίκης.

8.- Γεώργιος Λούμος: Φοιτητής, τότε της Γεωπονικής. Υπέγραφε και ως "Σπιρτο-φωτιάς"

9.- Ανδρέας Ξυγγόπουλος: Επιμελητής Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

10.- Ι. Βογιατζίδης: Συντάκτης του Μεγάλου Ελληνικού Λεξικού και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

11.- Δημήτριος Κουφός: Δικηγόρος.

12.- Γιάννης Βλαχογιάννης: Γενικός Διευθυντής των Αρχείων του Κράτους.

13.- Στυλ. Κυριακίδης: Διευθυντής του Λαογραφικού Αρχείου και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

14.- Απόστ. Καραπαναγιώτης: Γυμνασιάρχης.

15.- Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Δικηγόρος και πολιτευτής.

16.- Λεωνίδας Ζώης: Αρχειοφύλακας Ζακύνθου.

17.- Μιχ. Βόϊλας-Τρανός: Φιλόλογος.

18.- Αθανάσιος Ρωμαίος: Διδάκτωρ φιλολογίας.

19.- Κων/νος Ρωμαίος: Αρχαιολόγος.

20.- Τριαντάφυλλος Σπυρόπουλος,

και πάρα πολλοί άλλοι.

Ανάμεσα στα ποικίλα άρθρα του περιοδικού, θα βρει κανείς και άρθρα (αυτοτελή ή σε συνέχειες) που έχουν άμεση σχέση με τα Βρέσθενα, όπως:

- "Ο Βρεσθένης Θεοδώρητος Β΄" από τον Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλο.
- "Αι εν τω πρώην δήμω Οινούντος Μοναί" από τον Φαίδωνα Κουκουλέ.
- "Διά την Οινουντιακήν ιστορίαν" από τον Φαίδωνα Κουκουλέ.
- "Τα Σχολεία του Οινούντος επί Καποδίστρια" από τον Φαίδωνα Κουκουλέ.
- "Το Συμβολαιογραφείον Οινούντος" από τον Αγησίλαο Σγουρίτσα.
- "Μία Οινουντιακή κατάρα" από τον Φαίδωνα Κουκουλέ.
- "Βρεσθενίτικα νέα" κλπ.

Μετά την εύρεση όλων των τευχών του "ΜΑΛΕΒΟΥ" και τη φωτοτυπική ανατύπωσή τους, όλα τα τεύχη βιβλιοδέθηκαν σε έναν ογκώδη τόμο 830 σελίδων. Ο τόμος αυτός, όπως και ο τόμος των περιοδικών "Ο ΟΙΝΟΥΝΤΙΟΣ", βρίσκονται στα γραφεία του συλλόγου μας και είναι στη διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν. 

Γεώργ. Κ. Σπηλιάκος

 

 

< Επιστροφή